SyamiLs

Siapa Aku

My photo
~a tiny little person with big inspiration~

My new part TiMe

Tuesday, January 18, 2011

Phd ooh Phd..

sebenarnya buat Phd ni kan memerlukan self determination yang tinggi..
sangat2 la tak sama ngan masa buat degree..
sbb Phd ni sbnrnya ko ALONE..everythings depends on YOU!
yes..selfish..erh bukan!
semua pun kena ada inisiatif sendiri, takde org yang nak tanya ko dah buat apa, dah belajo sampai mana, dah dapat result apa..kecuali dapat SV yang perihatin, yang luv ko teramat..
pastu ko memang takde rival, so takdela ko nak timbul perasaan cemburu irihati tgk kawan ko study bagai nak giler tapi ko keje tido jer..(tu yang jadi malas jer kejenya..cemburu kadang perlu gak tau)
so motivation tu memang2la kena datang dari diri sendiri..
yela, adala datang dr keluarga gak or kawan2 tapi org takde nak kesah sangat pun bila ko amik phd..sbbnya org rasa ko dah pandai urus diri sendiri..yela yang amik phd biasanya dah umur matang2 semuanya..ececece(aku matang ker?).kawan2 pun semua dah tak citer psl belajo dah..semua dok citer pasal nak cari keje baru, nak sekolahkan anak kat mana?so kiranya citer ko yang belajo ni dah tahap sipi2 tempias jer masuk topik..

ha!nape aku mengarut tak hengat nih??

actually aku nak bgtau la korang2 yang lum amik phd or tak amik phd, janganla dok ko pandang serong kat kita2org ni if/sekiranya/andaikata yang kita asik dok tulis psl OOH! AKU DAPAT RESULT SIMULATION YANG BEST! atau BULAN NI AKU NAK HABISKAN BACA 10JOURNAL! atau AKU NAK TULIS 3PAPER TAHUN NI! or THANX SUPERVISOR SEBAB PUJI!..kalau korang nak tahu, benda2 ni sebenarnya adalah salah satu dr motivation kitaorg(selain pergi shopping..erh silap!shopping bukan motivation tapi reward or penurun stress).janganlah kata org2 camni berlagak or dok cakap yg kitaorg ni takde keje lain asik tulis benda2 camtu, target tinggi la...klu tak target tinggi sure satu habuk pun tak dapat nak capai..lagi satu benda camtuh kalau tak ditulis mesti langsung tak hengat..so at least dgn menulis camtuh mengingatkan diri kita sendiri..so org2 kat luar sana, jgnla salah faham yer..tolongla mengerti kami2 yang serba kekurangan motivasi nih..susah wei kalau momentum dah lari..mmg sakit!!
cubaan dan dugaan pun banyak..nanges?pergh aku rs kalau nak sukat2 ada bertong2 air mata keluar..heheh..

so pasni kalau tgk org2 cam aku ni dok tulis benda2 yang korang rasa terlebih riak ker,or tak masuk akal ke or benda yang "ala...camtuh pun nak tulis ker?"..korang fahamilah yang itu hanyalah penulisan untuk memberi motivasi pada diri sendiri...sekian, terima kasih..

ps: ooh motivasi mana nak cari nih..kat kutub ada tak?

7 comments:

sumpit said...

betol sesgt.
lg2 kalu sorg2 cam aku ni, lg la berat nak push diri.

Ada sorg lecturer kat upm penah kata, dia time single mmg buat cam sambil lewa je. Skali ada family, anak bagai, mmg motivation tu tinggi menggunung.

So aku tatau la, tp aku rasa ko sure lg motivated sbb syamil mesti yr strongest motivator, compared to aku yg keseorangan ni huhuhuhu

fika79 said...

Yeke..aku cam terbalik pulakkk..wahaha

Adalya said...

hehe .. kann mmg lah lone ranger sangat..
nampakya x kira single ke bekeluarga mmg mcm tu kan..mmg kena ada self determination, self motivation dan sumer sumer yg self :D ..dan aku rasa financial pun yer jugak..:D

aku air mata ni dah sampai x de dah :)

Wan Nurdiana said...

yup..me too, always and always need a motivation...Yakin Boleh!

miSs inTerpReted said...

so true....mmg sangat memerlukan motivasi. but at times, mmg rasa malas tersangat amat.

Diana said...

aku taktau naper, but apa yg ko tulih aku bleh terima, maybe sbb benda2 tu original luahan hati kot...but ada certain2 org tu aku rasa nak lempang ja sbb mcm ngada2 laks...hahaha...sori ya yg lain...

Janggel said...

Hehehe sangat setuju!!! Motivasi penting...MotiBasi tak boleh.