SyamiLs

Siapa Aku

My photo
~a tiny little person with big inspiration~

My new part TiMe

Friday, December 31, 2010

orang sakit punya AZAM 2011

alhamdulillah, aku dah beransur pulih..
but still dizzy dan juga selsema masih ada..
i'm alive dont worry!eheh..
anyway my azam tahun 2011 adalah..
tak lain tak bukan, di menangi oleh:

JENG!

JENG!

JENG!

WORK!WORK!WORK!
GIVE OUT ALL MY BEST &
FINISH MY PHD!!!!!!
ok, no more playing, berangan2, layan movie pastu jiwang, berjalan2..
no more!no more!
this must be the last battle for me!so need to work really2 hard!
and then i can relax and just smile till the end!
(pastu baru la kata nak jalan satu dunia pun boleh!shopping till drop pun boleh!cari BF yang baik hati etc!;-))
COMMON!I CAN DO IT 2011!!
ps:doakan kejayaan aku yer kawan2!luv u all..xoxo!

Sunday, December 26, 2010

down..

im down with fever..
this time is quite a hard one..
rasa cam nak pecah kepala->sangat sakit..
adakah akibat main snow??
T_T..

Saturday, December 25, 2010

White Christmas!-adventure

Its snowing since yesterday..so pagi tadi bila kitaorg pijak jer snow..tebal sampai ke atas buku lali..so there comes the WHITE CHRISTMAS..
syamil bersungguh2 nak main snow,kekunun nak buat snow man la kan, tapi mama dia yang poyo ni sangat la tak tahu camner nak buat, at the end kita org just buat some of syamil volcano..hihi..

then, kitaorg decided untuk berjalan2 sekitar kampung aku..tgh2 jalan,terjumpa pulak dgn kawan syamil,mak dia and adik dia..jadi kami berlima pun sama2 berjalan pergi ke taman burung yang dekat dengan rumah aku..sungguhpun aku tau kewujudan taman burung tu, tak pernah sekali pun aku pijak kaki kat situ.biasala bila cuti aku suka goro2 kat rumah jer..sangat la teruknya aku ni kan..tak sangka, tempat tu sangat cantik.dan menurut kata mak kawan syamil tu, kalau musim panas atau musim bunga lagi cantik..pergh..menyesal dah dua tahun duduk sini tak pernah pun cuba nak berjalan kesitu..heheh..tapi sampai situ, tak sempat pulak nak tangkap gambar sebab bateri kamera habis..pity me..

lepas, tangan kaki semua dah start nak beku, kitaorg pun berjalan balik..tapi yg adventure nya tgh2 nak balik tuh, ada kereta tersekat dalam salji..kebetulan kereta tu tersekat kat atas jalan tram, so tram yang nak lalu masa tu pun tak dapat lalu..so both of us yang perempuan ni tolong tolak kereta tuh..haha..lawak sangat..sib baik kereta tu bergerak dengan kudrat kitaorg..lepas dapat tolak kereta tu, entah kenapa rasa happy sangat...haha..kegembiraan kecil kot!:P

so that was our christmas day adventure-what about u guys???
JOM LAYAN GAMBAR!

tak boleh nak naik la mama!

with ahmed

a christmas tree

like this tree

smile;-)

a road to remember

posing2!



baling kat mama!

dont compare

dari kecik, aku suka bandingkan diri aku dengan org lain..
entah kenapa, aku pun tak tahu..
masa aku kecik, aku yg paling hitam antara adik beradik aku..
so aku salu cakap, kenapa aku hitam erh?kenapa aku tak putih..persoalan ni bermain dalam otak aku salu..
even kat sekolah pun, aku akan bandingkan aku dgn kawan2..
kenapa aku tak pandai, kenapa aku tak cantik, kenapa itu, kenapa ini..
sungguh tak bersyukur kan??
itulah aku..dengan sifat aku camtu, aku jadi org yg suka pada benda yang PERFECT.
kalau aku decide nak buat sesuatu, aku akan fokus pada benda tuh sehingga aku tak tengok benda lain..sometimes, kawan aku kata aku selfish..
tapi aku bukan jenis suka pijak org lain untuk naik..itu bukan sifat aku..

aku masih ingat, bila aku dapat syamil, aku sangat2 takut kalau anak aku ni tak comel, anak aku tak pandai,etc..sbb aku takut org banding2kan anak aku..aku kesian kalau anak aku tak sehebat org lain..
kelakar kan??dan kat situ aku mula belajar, dalam hidup ni, bukan semua benda kita perlu buat perbandingan..sbb tujuan hidup kita hanya satu jer kan..

sometimes perbandingan perlu untuk motivate diri untuk menjadi orang yang lebih baik..but ada benda yang tak perlu langsung nak banding..dulu lepas aku ada syamil, org semua sibuk tanya bila nak tambah anak etc, tapi aku dok cakap aku nak sambung study etc..aku bg alasan yang pelbagai..tapi sbnrnya dalam hati aku, aku takut..aku takut aku tak dapat nak berlaku adil..aku takut aku akan banding2kan anak aku..pathetic kan aku??

sometimes, life is simple by just being ourself..lead our own life, no matter what people said..setiap org ada kelemahan dan kekurangan, so just get both of it balance;as what Islam told us-wasatiah!.and we can be happy..

aku baru jer habis tgk citer HOTARU NO HIKARI 2, and aku suka cerita ni..banyak benda yang boleh kita belajar..even citer ni lawak habis tapi aku rasa there's a lot of gud things. aku ingat salah satu ayat dalam cerita ni " dalam kerja atau career, bila kita bersungguh2 pasti satu hari nanti kita akan dapat hasilnya tapi berlainan dengan cinta.dalam cinta, walau macamana bersungguhpun kita usaha, ada masanya hasil tidak seperti yang kita harapkan".aku sangat2 setuju..

therefor-->Don't Compare!

Tuesday, December 21, 2010

always in memory..


living there was my decision.
although the reason should be left behind, i never regret when i choosed to be there.
there,where i grown up.
where i know how life looks like.
there, where i learned to survive.
where i had my dream come true.
where i got all my strenght.
where i got a lovely friends.
where i never had bored.
it always there where.
i never felt lonely.
i never felt tired.
the air, the nature, the sea-always make me live.

OKINAWA-the most lovely land i ever lived.
and i want to be there once again.

Monday, December 20, 2010

kim hyun joong


i'm so in love with him..
hahah...okey, over!!
tapi seriusly aku minat giler kat dia..
maybe sebab watak 2 yang dia mainkan plus suara dia sedap..ehehe
first i get to know him from Boys Before Flower series..masa tu dia hanya jd second lead actor..tapi i did prefer him than the lead actor..
walaupun semua org dok jatuh hati pada lead actor time tuh..
then, lately aku tgk lakonan dia dalam citer playful kiss..
walau dalam citer ni dia agak cool or lebih tepat berlagak giler(ok every story dia mmg akan berlakon cool)..tapi still..jatuh centa!!
kalau kat mesia org panggil muka camni as jambu, kalau kat jepun pun diorang panggil bikeigao(muka cantik)..
aku dikenali oleh kawan2 baik aku dr sekolah suka jatuh hati kat org2 muka camni..haha(tapi camner bf lanmgsung takde ciri camni selama ni??ahaks)
so mmg tak kan jatuh cinta kat mamat yang macho, gagah, perkasa..
aku suka sangat org yg pendiam, yg cool..lawak2..
sbb tu la gamaknya terjatuh centa ngan kim hyun joong ni..
SILA TONTON PLAYFUL KISS(KOREAN DRAMA)!memula mmg boring skit..but citer ni serius best dan agak lawak!!part touching pun byk gak..eheh..
ps: nak tunggu my own version of kim hyun joong appear in front of me...(ok keep dreaming:-P)

Sunday, December 19, 2010

tangisan kesejukan

sorryla terlambat pulak buat post ni.
aku macam takde mood dua tiga hari ni.
bulan mengambang beb, maka mood pun tak berapa nak elok..(saper suruh aku layan kan???kihkih)-->lempang sekali!
ok, last 3/4days merupakan hari yang sangat2 sejuk kat sini..
suhu takdelah melampau sangat just -4 degree camtuh..
tapi yang menyebabkan kesejukan adalah ribut..
ko pernah rasa ribut salji???
walaupun tak seteruk ribuk salji kat kutub nuu, tapi cukup buat aku mengalirkan airmata..
haha!bukan sedih yer..cumanya setiap kali berjalan dan angin bertiup kencang ditambah dengan debu2 salji berpusing pusingan..mata mesti akan menangis dgn sendirinya..
rasa cam nak pakai gogle jer time tuh..
siap blh nampak pusingan angin even masa aku dok dalam opis mengadap keluar tingkap..
sejuk tak payah citer..suhu yang -4 dah jadi negativ baper belas tak tahu..
tapi mmg sumpah, jadi aku nangis spjg jalan..first time rasa beb!

sblm ni mmg pernah rasa ribut hujan sbb kat tempat aku study okinawa dulu mmg salu ribut..macam fenomena biasa setiap kali summer..
kalau ribut hujan, setakat ko ala2 terbang jer..ecece(keta pun blh bergerak langgar sama sendiri woo)..tapi takdelah sampai kuar air mata..cuma perlu ketahanan badan jer kot..kalau badan sekeping cam papan, sure blh melayang!

ribut salji sangat tak tahan, rasa cam nak duduk dalam bangunan jer..

tapi syamil selamba bomba jer..relax beb.. aku balut dia cam nangka-mak hoover!


so here the photos..layanzz

i like this pic..masa dlm bas ke office aku

comel kan pokok berry ni
on the way to kinder syamil

our's

Saturday, December 18, 2010

kare to hanashitai..

nanka, samishii jiki ga kita..
konna kimochi sugoku iyada..
kare to hanashitai...
:-/

Friday, December 17, 2010

jodoh di tangan tuhan..

eheheh..cakap pasal jodoh la pulak..
ala saje jek, sbb tgh busan..
anyway tajuk diatas sangatla benar ye kawan2..
aku dah tgk banyak benda dalam hidup aku, dan membuktikan kebenaran itu..

kalau ada jodoh tu tak kemana, tapi kena usaha..so dont take it wrong right there..
tapi kalau dah takde jodoh mmg pun tak blh nak buat apa..
kdg Allah tak bg sbb benda tu bukan yang terbaik untuk kita..

aku nak citer pasal sorang kawan..
actually kawan aku ni bercinta dr sekolah lagi..
dahla mamat tu mmg kekasih hati dia yang pertama,
kiranya dia takde yang lain djiwa..
sampai umur diaorng 25, diorang tunang,
pas tunang mamat tu dapat keje lain, dan boleh pulak terbercinta ngan org lain,
sampai la terkantoi kat kawan aku tu, and kawan aku mintak putus..
masa tu kawan aku seriusly sedih yg teramat, tapi aku cuma cakap camni..
Allah mmg nak tunjukkan yang dia bukan terbaik untuk ko..
sib baikla ko kena time belum kahwin, buat nya jadi cam aku..
lagi dah tak boleh nak nangis..heheh

pastu cerita lain sama berlaku kat kenalan aku..
tapi diorang ni bukan pasal tak setia,
ada maslah dr keluarga..
becinta dekat sepuluh tahun kot,
last2 kenalan aku tu kahwin ngan org lain..
so kadang kita salu sedih kan bila kita tak bertemu jodoh ngan org yang kita suka,
tapi sometimes thats happen for a reason..
Allah nak bg yang terbaik untuk kita..
sbb kita hanya nampak luaran tp Allah maha mengetahui segalanya..
apa yang kita boleh buat adalah redha dengan setiap ketentuannya..
satu hari nanti pasti kita akan tersenyum(cam aku senyum skrg ni..eheheh)

redha dan redha okies??
buat yang dah bertemu dengan jodoh pilihan masing2..
bersyukur byk2 dan berdoa moga dia sentiasa yang terbaik untuk kita..

kepada yang belum bertemu jodoh, keep searching and praying..
there will always a light at the end..
kalau tak jumpa jodoh kat dunia ni, kat syurga pun orait jugak..lagi handsome dan gagah u!!hehe(kenalah sentiasa memperbaiki diri termasuk saya jugak)

cheers and have a nice weekend!

PS: esok nak buat post pasal tangisan kesejukan..tertinggal lak gambar..eheh

Thursday, December 16, 2010

SO ANNOYING!!!!

I have a friend.Ok at least I'm still call her A FRIEND. I dont really know her. What I know is we went to the same school during our childhood. SUMPAH!!I did't have any memory of her..(puas dah korek dr ingatan)

Even she added me in the FB, but she never said HI to me.I did msg her, asking about her but she didn't reply.And it was ok for me.Then today, suddenly she message me in FB chatting saying that "Natrah, please vote untuk anak I kat GAP"..(boleh pulak aku terlupa nak off my FB msg). Actually she entering a GAP children model search competition kot..If I'm not mistaken..The conversation continued by my replied "ok, nanti I vote k".Then here goes the most annoying words

"ALA, VOTE LA SEKARANG!"...dangg!!!

what the..alamak sorry erh korang..aku dahla tgh busy, pastu hangin aku nak naik jerk..huhu..sib baik sabar lagi ni..dahla, selama ni takde tegur aku bagai, then suddenly nak suruh vote anak ko, ko msg..bila aku kata nanti, patutnya cakaplah thanx pastu klu nak cepat, cakaplah berhemah skit..nak mintak tolong orang tapi cara cam nak paksa...hissh!

ok, actually aku ada perasan dia soh vote anak dia kat wall FB dia, tapi bila aku tgk2 kat page GAP tu, erm...frankly speaking aku rasa cam ada lagi org lain yang sesuai..ok, aku ni sometimes BIAS, but sometimes not..if the quality is same then i will choose friend instead of others but if not..I'm sorry..Actually aku takdelah nak citer pun benda tu sblm ni..tapi sbb perkara ni dah jadi, kan aku jadi nak tercakap camtuh..adoyai.. pendapat org tentang kesesuaian lain kan..

baik2 aku nak vote untuk anak dia, jadi aku terus takde mood nak vote langsung..haha..JAHAT kan aku????mesti korang kata, ala..perkara kecik jerk..tapi tak kira, sape suruh buat taik kan???

PS: kalau nak org berbudi, silala berbahasa yer..

Sunday, December 12, 2010

Teater Salina

Siapa yang tahu tentang Salina?
Kepada sesiapa yang tak tahu, Salina merupakan sebuah novel karya A. Samad Said.
menceritakan tentang kisah hidup Salina seorang GRO.

Aku bukan pencinta sastera TAPI
aku sangat suka jalan cerita Salina..
Ia membawa kita berfikir..
dan paling utama, kerana ini novel Melayu pertama yang aku baca.
Aku dapat novel ni masa aku darjah 6..

Aku dapat tahu, tahun depan Salina akan dipersembahkan dalam bentuk Teater.
Sayang sekali aku tak dapat nak tengok.
Harapan aku moga2 akan dipersembahkan lagi dua tahun akan datang.
Untuk kawan2 yang kat Malaysia, dan sesiapa yang dah pernah baca novel ni,
Saksikan Salina di Istana Budaya tahun hadapan!!

PS: APsal cam tetiba aku jadi formal, pastu jadi pengiklan???:-P

sometimes..

sometimes,
it just hurt me,
when i accidentally come into it,
am i pathetic?
am i still not accepting the reality?
i know it's only the matter of TIME,
but..

sometimes,
there's something inside,
making worst of myself,
am i keep circling around?
or am i still not let it go?
i know its hard but it's only the matter of TIME,
maybe..

sometimes,
the sun will shine,
brighter day will appear,
and i will keep waiting,
may the happiness is mine!

Wednesday, December 8, 2010

tOulouse,france

aku berada disini..
actually for conference and takde masa langsung nak look around bebetul..
but sbb dah dua hari tak sentuh nasik, plus terjumpa kat website-info restoran nan dan tandori halal, perghh air liur meleleh tak hengat..(haha, aku mmg suka makan yer..)
so try la jalan2 kat dalam town mengikut peta..as i mention before, im a survivor..haha..poyo!
ok layan some pictures...xlarat nak tulis panjang2


Le Capitole (district office)
lamp jual kat christmas market
on the way to capitol

comel kan???

its so beautiful
nasi beriani power

Monday, December 6, 2010

I'm 31st


iTs my birthday today..
and I'm 31st..
through out these years, i've experienced a lots of things..
name it; sad, happy, angry, excitement, succes, fail and so on..
but thanx to everybody around me that make my life something special..
as for coming years, I just wishing that I
"BERBAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT"
and mendapat keredhaan Allah sepanjang masa..
thats will be enough!
ZUM GEBURTSTAG VIEL GLÜCK!
OTANJOUBI OMEDETOU GOZAIMASU!
HAPPY BIRTHDAY!
SELAMAT ULANGTAHUN YANG KE 31!
PS: Its a birthday of Satoru Iwata too..
He is a 4th President and CEO of NINTENDO..
now i know why i luv nintendo so much;-)

Sunday, December 5, 2010

E.y:E



lately I'm realized that my eyes look so tired..
And I don know why I feel like to fixing it everytime I looked at a mirror.
I keep asking around how could I make my eyes look more cheerful, or at least look energetic.
And one of my friend told me, its only a matter of enough sleep or maybe applying some cream to it will help.
(Gila kan, kunun nak mata cantik menawan la nih..haha..poyo!)
This morning I viewed some of friends who doing their Phd's same as me, and I found that their eyes are exactly like mine..especially those with kids..
And it's comfort me a bit(Ingat mata aku sudah tidak berseri lagi..)
Yup, I guess I'm too stressed and tired with my daily routine.
That's why it's appeared on my eyes..
Eventhough, I still trying to buy some eyes cream or eye care product for it..haha..(its 30th syndrome ok!!)
Hope it will works on me!

PS: mata syamil cantekkk..jeles hoccay!

Friday, December 3, 2010

JAKI!!

sape tahu jaki??
raise ur hand??
hahah..aku tgh jaki ngan officemate a.k.a merangkap satu bilik aku nih..
nyampah betul..
dia nak sound aku, sound jerla direct..
bagi2 note la pulak..busan giler..
dia ingat dia tu bagus sangat ker haper!
nyampah ler tgk eko tuh..
dahla asik main game jer kejenya..
dia sound aku yg org german mmg tradition dia boleh hembus kuat2..
aku tak pernah tegur pun dia nak hembus hidung kuat ke apa..
(KOT DIA NAMPAK AKU BUAT MUKA PELIK ke tak tahulah..)
cabaran2..ni makin bersemangat aku nak belajar rerajin bg habis phd aku ni..

Wednesday, December 1, 2010

mood:jiwang!

Takkan Terganti (Cinta sudah lewat)

Telah Lama Sendiri
Dalam Langkah Sepi
Tak Pernah Kukira
Bahwa Akhirnya
Tiada Dirimu Disisiku

Meski Waktu Datang
Dan Berlalu
Sampai Kau Tiada Bertahan
Semua Takkan Mampu Mengubahku
Hanyalah Kau Yang Ada Direlungku

Hanyalah Dirimu
Mampu Membuatku Jatuh Dan Mencinta
Kau Bukan Hanya Sekedar Indah
Kau Tak Akan Terganti
Tak Pernah Kuduga
Bahwa Akhirnya
Tergugat Janjimu Dan Janjiku

Meski Waktu Datang
Dan Berlalu Sampai Kau Tiada Bertahan
Semua Takkan Mampu Mengubahku
Hanyalah Kau Yang Ada Direlungku

Hanyalah Dirimu
Mampu Membuatku Jatuh Dan Mencinta
Kau Bukan Hanya Sekedar Indah
Kau Tak Akan Terganti
Kau Tak Akan Terganti


ps: I really miss my life in Okinawa-driving at night with friends, playing firecrackers at the beach, watching sunset, snorkelling..Sometimes I just wish to be there once again..

Tuesday, November 30, 2010

life and equations

lately aku tersangatlah busy..of course la with my phd kan..
so everyday aku keep looking at the same basic equation

a=f(x,y,z)
maksudnya a bergantung kepada x, y dan z
entah kenapa tetiba aku terpk that in real pun sama jugak ngan equation ni..
kehidupan kita ni dipengaruhi oleh banyak faktor..
sometimes faktor tu berkadar terus-which is makin kita tingkatkan benda tu kita makin success
atau kadangkala berkadar songsang-which is makin kita kurangkan kita makin success
x, y, dan z tu mungkin kuasa dua, kadangkala exponent dan boleh jadi jugak 1/x..
sebagai contoh untuk dapat A dalam sesuatu subjek
kadangkala kita rasa kita dah buat banyak latihan, tapi still tak pandai2 matematik..
kita dah usaha sedaya mungkin tapi still tak dapat capai target..
dan kita salu pk kenapa erh jadi camni??
actually sbb kita hanya fikir yg kejayaan tu(dalam kes ni A dalam subjek) hanya dipengaruhi oleh satu faktor X=banyak latihan.yang mana kita terlupa faktor lain seperti y=berdoa.
ataupun kita tersilap tafsir function X tu..i mean kita buat banyak latihan tapi cara kita salah..so sbb tulah usaha kita tak menjadi..

in life pun macam tu jugak, dalam percintaan pun macam tu jugak..so untuk berjaya, sometimes kita kena tgk faktor disekeliling kita yang mempengaruhinya..
yups!its true that Allah yang menentukan segalanya TAPI kita mesti ingat bahawa kita kena berusaha sedaya mungkin..dan kemudian baru berserah pada Allah..

so to all out there, maybe today is not a gud day for u, maybe today u didn't achieve what u want to achieve (maybe your X is X/8, so its a little bit slow),but always try hard and believe that one day it will come to u!!


PS: its snowing and shining out there, and I'm freezing:-)
view from tram!

Thursday, November 25, 2010

new LOVE arrive

:-) first of all, don't take it wrong..
still remember my entry about i had bought something..
finally its arrived today..
SUPER DUPER HAPPY!!
its black and look tempting..
so i introducing my new LOVE!!
tadaa!!!!
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

ACER ASPIRE Intel Celeron Duo Core!
Blh masukkan jer sim card(internet) kat dalam PC and u can connect!
Ada webcam for low light video chat u!
Lovely huh??

Wednesday, November 24, 2010

lucky me!

aku rasa aku mmg amat bertuah..
so far ALLAH permudahkan keje2 aku kat sini..
although my private life tak sesmooth mana, somehow i manage it..
tapi bila banding ngan kawan2 aku yg sama2 buat Phd, aku mmg rasa bersyukur sangat..
tadi terbca kat kawan aku nyer status yg SV dia tanak bayarkan registration fee, walhal dah beria suruh dia writing paper and her paper has been accepted pun..
even one of my friend pun, ada yg bayar sendiri untuk pergi conference..
rasa kesian tgk diorang semua..
for me, so far mmg kalau nak tulis paper byk mana sampai muntah pun tak per.
diorang akan byr semua yg kita perlu..
even nak beli barang untuk experiment, nak order buku or anything yg berkait2 dengan phd akan dibayar tanpa byk soal..
aku pun dah dua kali pergi course cost 1000EU..
bila fikir2kan inilah antara cabaran buat Phd..ada naik turunnya..
to those yg ada hati nak buat Phd, kalau boleh carilah universiti yg banyak grant, so takde masalah dlm hal2 camnih..
pemilihan SV jugak penting, kalau boleh selidik2 dulu sblm nak apply tu, sbb SV ni mainkan peranan penting dalam kesuksesan Phd.
TAPI apa pun yang berlaku, don't give up and keep praying!!:-)

Tuesday, November 23, 2010

Banyak cikadak

Sangat benci sbb pihak conference tetiba email cakap I should do long presentation rather than poster..
tapi dia tanyalah nak accept ke tak..(masalahnya mesti bos aku soh accept...uwaaa)
sbb utama: due to technical problem..
banyak cantek muka ko..
dahla Poster aku dah siap minggu lepas lagi..
aku baru nak berehat2 hidup udara segar minggu ni
sambil baca buku, dan run satu dua simulation..
pastu dia nak tambah keje aku pulak..
BENGANG!!

PS: smlm dah tido lambat buat keje, ni yang aku nak berangin, berasap semua..

Saturday, November 20, 2010

its HaRrY PoTteR!!

i've watched the premier screen last three days..
and i thhought this sequel is better than last year..
although its kind of slow but i do love the way they blend the story..
if u are Harry Potter's book lover, then u will know what make it special..
And i guess u'll agree with me too..
the next evening, when I picked him up after school..
he said that he has a surprise for me..
and he show me this..

with only a glance i know that its HARRY POTTER...

how sweet is that???

Friday, November 19, 2010

kacchatta:.Ngee..

doushio..
kacchatta..
hukhuk..
demo tsukaeru to omou kara..iindeshou!
naniga??
MATTENE!!!!!
xoxo

Thursday, November 18, 2010

stress= ice cream

i realized one thing these days..
i'm eating tooooooo much ice cream..
i don't know what's going on me, but i'm craving for ice cream almost everyday..
i'm not feeling easy when i can't have a bite of it in a day..
it simply give me sort of relaxing mind..
how do u feel having ice cream on winter???
actually its really feel gud..try it out!!u'll satisfied.
but the most important, its help me dump all my stress out!
the more stress i get, the more i feel like having ice cream..

how's that???WEIRD HAH???

Wednesday, November 17, 2010

berjimat cermat tapi....


ramai org kat luar sana yg suka berjimat cermat kan..
hehe..aku terkecuali..sbb aku ni actually org yg boros..
aku nak beli apa, aku main larung jer..
(alamak pasni semua lelaki ca aliff butt la jawabnya:-))

berjimat cermat tu tak salah, mmg sangat tak salah.
malah digalakkan dalam agama supaya tidak membazir.
tapi ni aku nak cerita satu telenovela yg aku rasa berjimat cermat yg tak cerdik..
eheh..kalau sesapa terasa tu aku mohon ampun awal2 yer..
kisah ni tiada kene mengena dengan anda2 semua..

citenya begini, alkisah satu hari
MINAH(bukan nama sebenar)-apsal setiap kali bukan nama sebenar jer nama classic erh??
ok abaikan..
MINAH pergilah ke rumah BEDAH.
MINAH ni kawan baik BEDAH.
MINAH mmg tak pernah berkira dengan BEDAH ni..kali ni BEAH mintak tolong temankan dia sbb mak bapak dia balik kampung..
sampai kat rumah BEDAH, BEDAH cakap ngan MINAH "buatlah macam rumah sendiri..kalau ko nak tgk tv ke, nak makan ke, amik jerla"
memandangkan MINAH selama ni pun tak pernah berkira kalau BEDAH pergi umah dia, dia pun ingatkan BEDAH pun begitu jugak..so dia dgn tangan terbuka menerima pelawaan BEDAH..
dah lama rehat2, MINAH pun ingat nak tgk TV, so dia pun pergi ruang tamu on kan tv..kebetulan cuaca panas, so MINAH on kan sekali kipas..BEDAH tgh kat dlam bilik masa tu buat keje dia..tgh tgk2 tv tetiba lak MINAH rasa dia haus, so dia pun pergi dapur jap..
KEMUDIAN....
bila MINAH datang bali ke ruang tamu, dia tgk tv dah off, kipas pun dah off..dalam hati MINAH tertanya2..erh black out ker??check punya check tak pulakblack out..kemudian datangla si BEDAH..dia pun berkata "MINAH, ko kalau nak pergi dapur ke nak masuk bilik, tutup dulu tv ngan kipas tu..membazir..nanti bil aku tinggi"..dengan terpinga2 nya, MINAH pun mengangguk....walaupun dalam hati terpk" Aku masih nak tgkla"....

ok situasi kat sini salu jugak terjadi kan..ramai org nak jimat, akan tutup segala bagai alat eletrik lepas guna(i mean cabut plug)..masalahnya kalau ko just nak pergi amik air kat dapur,berbaloi ker ko nak tutup semua benda??kalau dr segi engineering, sbnrnya korang rugi kalau buat camtuh..sbbnya tenaga yg digunakan untuk memanaskan atau menghidupkan sesuatu adalah lebih tinggi dari tenaga yg digunakan selepas ia stabil..so adalah tidak berbaloi korang tutup buka sesuatu tu dalam tempoh yg singkat untuk tujuan penjimatan..so kiranya anda2 diluar sana nak berjimat cermat, pikirkanlah dulu samaada cara anda itu betul atau tidak yer!!

pS: aku pernah jumpa lagi tak best punya nak berjimat...tak FLUSH lepas buang air kecil..tapi just cukup dengan air yg cibuk tu.!FLUSH hanya untuk lepas buang air besar...eii..hanceng gilos...

Tuesday, November 16, 2010

Dont's

First of all before baca ni, aku nak tegaskan ni hanyalah pendapat peribadi berdasarkan my own experience..So takde kene mengena dengan sesiapa.Kalaa tak setuju pun takper, sbb kenyataan aku tak perlu persetujuan:P

ceh!budget serius jer bunyinya kan..tapi agak la..aku lama dah terpk benda ni cuma nak diluahkan kepada blog asik kekeringan idea jer. Lately aku banyak la dengar citer dr member2 pasal keretakan rumah tangga. Most of it kalau aku selidik2 punca dari TIADA RESTU dari mak bapak in the first place. tiada restu ni tak semestinya la ko kahwin larik..kadang2 dia bagi jugak ko kahwin tapi dia tak suka..

aku tgk ketiadaan restu dari mak bapak ni banyak mempengaruhi kestabilan rumah tangga. mungkin banyak yang dah berjaya harungi benda ni dengan selamat, dan ada yg terhenti di tengah jalan-->cth aku la tuh..eheh..bukan apa, kalau mak bapak tu asik dok cakap jer ari2, tak puas hati jer ari2, secara tidak langsung cakap2 mak bapak ni kan satu doa.

dalam hal2 macam ni aku rasa lelaki kena firm..bukanla perlu lawan ke mak bapak tu tapi kena jagala hati isteri.(aku cakap lelaki sbb perempuan selalu kena ikut cakap suami, so kalau mak bapak perempuan tak suka-kurang skitla masalah)

untuk para2 bakal pengantin ker dah jadi pengantin ke, aku ada beberapa nasihat la untuk korang..ini bergantungla kepada seberapa "COOL" atau "SEMPOI" nya PIL korang..

DONT EVER
1) cakap pasal yang buruk tentang anak dia, hatta dia tanya sekalipun..
cth dia tanya: ada tak puas hati apa2 dengan A?
bagi jer jawapan alhamdulillah, kami cuba buat yang terbaik..biasalah mak(atau ayah) sedangkan lidah lagi tergigit..

2) pandai2 nak membangkang kata2 diorang (yang tak salah dari segi agama la..)..kalau tak setuju pun korang senyum jer dan cakap apa2pun kena bincang ngan husband korang dulu..
cth: dia suruh korang dok ngan diorang tapi korang tanak(NANTI DIA KATA KO QUEEN CONTROL..mahu???)

3) masak ikut cara korang kat rumah diorang..kena tanya camner nak masak etc walaupun korang mmg power giler..

4) cakap kat sesapa pun yang korang ada tak puas hati kat diorang melainkan korang betul2 percaya.sbb ramai org dalam dunia ni talam sepuluh muka..

5) sebelum kahwin, selalu2 sangat dok nak ikut kalau bakal PIL ajak pi mana2..ada natijahnya benda ni..kalau korang suka no hal..tapi kalau korang tak suka, especially bila dah kahwin..asal hujung minggu/cuti jer ajak ke situ kesini..pastu diorang nak pergi umah kawan diorang pun nak ajak sefamily..sure korang akan rasa tertekan sbb kadang hujung minggu tula korang nak relax2 kat umah..

apapun itu bergantung pada budi dan attitude PIL korang la kan..and kalau anda lelaki, anda kenalah sangat sangat sangat bijak dalam menguruskan hal2 yang remeh temeh ini..ingat menarik benang dalam tepung kena ada cara yang betul supaya benang tak putus dan tepuk tak berterabur..

PS: Gud lucks to all new weds!!

Sunday, November 14, 2010

trying to...

kekunun nak cuba2 amik gambar ala2 professional..
so the result is:gambar tak berapa cantik pasal guna handphone jer..tapi i think I'M SATISFIED!!
do you???

Saturday, November 13, 2010

routine..

lately aku sangat busy dan sangat letih.
tapi entah kenapa aku suka.
sbb aku suka- aku boleh lupakan benda2 remeh yg tak perlu fikir..
kalau kita banayk masa, mesti benda kecik2 pun kita nak pk.
nama pun perempuan kan..haha..

routine hidup aku skrg, bangun pukul 5.30 mandi, semayang, masak sarapan dan bekal untuk anak aku, pastu siap2kan anak nak pergi sekolah, hantar anak pergi sekolah, then pergi office.
then balik ofice kul 5, aku amik anak aku, terus pergi kelas bahasa malam.
kalau takde kelas bahasa, balik jer, terus siap2 untuk masak, pastu kemas2 buat kerja rumah apa patut then tido.

malam pun dah takde masa nak berfb, cuma sempat berfb dalam train guna hp.
cikgu bahasa aku tanya "wajib ke ko belajar bahasa ni, untuk apa?"
satu sbb keperluan-aku kan kena hadir kuliah dalama bahasa german, so kenalah upkan skill german aku, yang kedua untuk kepuasan diri-aku rasa tak seronok sbb aku tak blh kuasai bahasa german cam aku kuasai bahasa jepun dulu..rasa cam ngilu2 dalam dada aku..so sbb tu aku sanggup gak bersusah payah pergi kelas bahasa, walau hakikatnya badan aku sangat letih seharian.

kalau waktu cuti pulak, biasanya aku tido lebih skit, dan habiskan masa untuk settelkan assignment, keluar beli barang, main2 ngan syamil and spring cleaning rumah.tapi still aku rasa aku kena jugak buat sesuatu untuk kerja aku..kena curi masa skit2 kot..
skrg dah masa kecemasan, ada setahun 8bulan untuk aku habiskan phd aku ni..aku target aku dah settle everything by end of next year, so hopefully everything goes well..dari hari ke hari banyak jugak dapat idea baru tapi kecut jugak perut ni fikirkan masa depan..
apapun wish me luck yer!!

PS: hi org Bangkok!thanx for reading my blog!:-)

periuk WMF baru yang sangat best..aku beli lepas kumpul point!
PUAS HATI nak masak..

Thursday, November 11, 2010

hadiah apa best??

lately ramai betul geng bloggers yang kahwin,
walaupun aku tak dapat nak join pergi huha2 ngan diorang,
ingat nak juga bagi something as a gift..
tapi aku dok pk2 la nak bagi apa untuk they all ni..cam tara idea.
especially untuk geng2 yang sangat2 best jumpa time nawal kahwen arituh..
aduih penin kepala den pk nakbagi apa..
since aku pun agak busy lately, mmg sangat takde masa nak pusing2 tgk barang..
JAJA-ko nak apa??..haha, tanya direct boleh???
ET-bla nak jumpa ni, nak bagi hadiah tuk ko..ehehe..(dah lama tau beli hadiah ni)

so u all rasa2la, apa yang best erh nak bagi???

Monday, November 8, 2010

c.O.n.G.R.a.T.e my b.r.o Shamil Fitri

kredit tu ojul pic from FB

sorryla, akak keluar entry dulu..hahah
tak kira, akak over excited hoccay..
finally-you've been approved..akak sangat happy for u..
akak sentiasa doakan shamil dan sue bahagia..
anyway, selamat menjadi tunangan orang..
semoga ikatan ni berkekalan sehingga ke jinjang pelamin
dan seterusnya hingga ke akhirat kelak..
PS: i know Allah will give the best for everyone of us..keep praying and never give up!!:-)

Saturday, November 6, 2010

My Hero-my BF


arituh kitaorg turun frankfurt oon the weekend sbb cousin aku night stop kat frankfurt
so ternampak jer benda alah ni, syamil pun beria2 mahu bergambar bersama!
dia pun berexpresi ala2 garang cam dinasour..
tapi cam jadik kan garang dia????

last day kitaorg kat frankfurt, budak kecik ni ngidam lak nak makan McD breakfast..
sambil dia makan, mama dia pun snap ler aksi comel anak sendiri(perasan!!hakhak..mahap ler, dah anak aku mmg comel, terpaksa ngaku..)

hi girls!!

Friday, November 5, 2010

pizza idaman..

this is cheezy spaghetti -syamil punye
smlm telah berjaya mendapatkan PIZZA yang bercheese
huhuhu..sungguh menggiurkan..
inila org kalau ngidam.. (oopps!tak mengandung yer)
padan muka, sape suruh mintak dok negara yang pelik2..
hahahahhah...
sanggup tu ponteng kelas bahasa semata2 nak memuaskan tekak..
kat sini memang rasa nak makan jer..
apasal erh???


ni pulak pizza with extra cheese-lazat sungguh!

Thursday, November 4, 2010

M:A:N:I:S

gula memang rasanya manis..
siapa yang tahu gula rasa selain dari manis???
muka pun manis..tapi semut tak datang hurung kalau muka manis..
kata2 pun sangat manis..lebih manis dari gula batu atau gula melaka..
ayat saja manis lagi tak boleh terima!!
kalau depan saje manis, belakang masam/kelat/pahit macamana?
haih!memang sangat menyampah kot..
tak payahla bermanis2 kalau didalam hati sbnrnya masam atau mungkin berkulat..
sbb people can see through it!
busannya penipuan!!

PS: gula sangat sedap dimakan dan dikunyah time stress..AKU LIPAS kah???:P

Saturday, October 30, 2010

MimPiku..

last two days aku bermimpi indah..
indahnya kalau mimpi aku tu jadi kenyataan..
tapi my mimpi is not about mimpi kahwin ker ada bf ker..
tapi mimpi aku lulus Phd dengan jayanya..
tgk!!kan aku kata yang aku nyer mind memang focusing on study right now..
mimpi pun pergi channel CAREER PATH..hahahah
bangun2 tido rasa cam best jer..
terus bersemangat nak buat kerja..

so, apa MIMPI anda untuk hari ini???

Friday, October 29, 2010

EvEryBody-Ingrid Michaelson

I luv this song so much..
First time dengar lagu ni dari blog Belle mahu rasa menari bersama2 org dalam wed video tu..
haha-OVER!
but this song sangat catchy and energetic..
boleh bangkitkan happy mood!
terus beli dr android apps..simpan dalam mp3 phone..
lyrics pun best!
ENJOY!!

We are falling down again
In this world its hard to get it right
Try to make your heart fit like a glove
What it's need is love, love, love

Everybody, everybody wants to love
Everybody, everybody wants to be loved
Oh, oh, oh, oh, oh, oh
Everybody, everybody wants to love
Everybody, everybody wants to be loved
Oh, oh, oh, oh, oh, oh

Happy is the heart that still feels pain
Darkness drains and light will come again
Swing open up your chest and let it in
Just let the love, love, love begin

Everybody, everybody wants to love
Everybody, everybody wants to be loved
Oh, oh, oh, oh, oh, oh
Everybody, everybody wants to love
Everybody, everybody wants to be loved
Oh, oh, oh, oh, oh, oh

Oh everybody knows the love
Everybody holds the love
Everybody folds for love
Everybody feels the love
Everybody steals the love
Everybody heals with love
Just let the love, love, love begin

Everybody, everybody wants to love
Everybody, everybody wants to be loved
Oh, oh, oh, oh, oh, oh
Just let the love, love, love begin


Thursday, October 28, 2010

a friend of mine..

dulu aku dah cite pasal encik kan..kawan lama yg aku sangat sayang..hehe..aku dah ok dah,,jgn risau and now aku dah baik ngan encik as A GUD FRIEND not more..sbbnya i'm really need him in my life even as friend..:-)

ni nak citer sorang lagi kawan..actually dia ni kawan adik aku..adik aku kenal dulu..and his british..masa aku pergi london tahun lepas, dia tumpangkan aku kat umah dia..mmg sangat2 baik..aku tak bayar sesen pun and he still inviting us to go to his house if we go to london again..best kan??

dia salu la call aku sbb nak cakap ngan syamil..masa kat sana diorang jadi kawan baik..dia suka sgt kat anak aku sbb dia kata syamil sangat behave and very cute boy..

its happen that, next year March kemungkinan besar aku akan pergi ke Hawaii untuk present paper bg pihak SV aku(aku co-author), and aku tgh cari2 sumber untuk baby sit anak aku..memula aku bgtau adik aku kat Scottland suruh dia turun German untuk babysit, but adik aku tu tak sure lagik..And then adik aku bgtau la kawan kitaorg ni..Guess what???Tetiba jer dia cakap, ooh dia blh turun German untuk babysit syamil..Haha..sweet kan???
See..masih banyak lagi kan org berhati mulia kat dunia ni..Even org sama negara pun ada yg tak sanggup nak tolong tapi this guy sanggup nak turun German lagik untuk tolong aku..memang sangat terharu..

Memang rasa happy sangat bila kita dikelilingi kawan yang camni, yang blh susah sama susah, senang mmg sama2 la kan..yang sanggup susah payah untuk kita..dan aku mmg bersyukur sbb most of my friends are like that!And in that case I think even friends is enough and its really make me blessed!

Wednesday, October 27, 2010

meMiLiH sangaTTT???

HARUSLAH KAN!!!
semua orang ada pilihan..dan semua org berhak memilih..
nanti kalau main sauk jerk, dapat yg tak kena dgn diri, blh haru biru..
even dah pilih tu pun, adakalanya in middle of the road-tergelincir..
so who said that we cannot make a choice..

:)-apa aku merepek???
ok, ni tentang jodoh sbnrnya..somebody who call himself a friend of mine, keep blaming me for being too choosy, then told me that "makin lama kita makin tua.nak pilih apa sangat"
oyoyo..statement...

first of all, aku bukan too choosy.of course kita kena la pilih gak, tapi aku bukan la yg jenis terlalu sangat.aku boleh terima sesiapa sahaja dalam hidup aku, kalau aku rasa ada ada KIMIA dgn org tu..and kalau Allah bukakan hati aku..

secondly, i've going through a lots so haruslah aku lebih berhati2..

ketiga, aku ni bukan sesenang nak suka kat org tapi kalau aku dah suka mmg aku layan baekk punya..(kalau aku benci pun mmg aku buang terus a)

keempat, ko saper nak cakap camtuh??..selama ni aku tak pernah pun baik ngan ko..aku bukanlah kesah sangat pun nak berlaki..tolongla faham..kalau aku jumpa yang mmg berkenan dihati dan org tu pun kenan kat aku, aku go onla..mmg aku jemput ko punya..dun worry!!

kelima,tak payahla nak offer2, buat tawaran murahan kat aku, melawak pun aku tak suke...aku tak desperate!dahla sibuk tanya gaji aku berapa, aku ada keta ke tak, ada umah ke tak..oii..oii..oii..kalau ikut aku yg dulu, mahu saje aku maki ko sepuluh juta..tapi sib baik ko jumpa aku sekarang kan..untuk ko tu, aku nak bgtau harta yang aku ada ni aku nak bg kat anak aku..ULANG LAGI!!ANAK AKU!!kalau aku kahwin pun takde maknanya aku nak sedekah kat laki aku senang2, takde maknanaya boleh bg istilah cuci kaki yer..kalau harta sama2 kumpul ok, boleh tuntut hak..tapi kalau pakai duit aku..memang aku berkira!!!bukannya aku kedekut tapi aku tahula jenis2 lelaki yg kaki makan duit bini ni..

keenam, tolongla jangan dok kacau aku pastu dok ulang2 benda yang sama..pening aku!!kalau ko dah nak berbini sangat pergilah cari mak datin ke mana2 perempuankaya kat luar sana..berlambak beb!!aku ni dahla banyak benda nak pk berkaitan dgn study aku..so tak payah nasihat aku itu ini pasal kahwen yer..

haa..cukuplah kot setakat tu..so bagi aku tak salah aku nak memilih..hidup aku, aku yg nak tanggung nanti..aku yang nak hadap hari2..takkan aku takde choice kot????

Sunday, October 24, 2010

IdEa TaK MaRI

aku dah lama tak hapdate...

SeBaB?? tara Idea ma...

eheh..Tapi Dalam hati tgh terpk, KEMANA DESTINASI MASA WINTER HOLIDAY??
My choices are:

a) Duduk rumah diam2 baca buku
b) Paris-cam rasa nak pergi lagik sekali..syamil pun nak jugak!
c) Milan-Pisa-Florence, Italy..yang ni tak pernah pegi lagi, tapi ingat nak simpan duit dulu untuk shopping kalau p sini..

Dalam duit yang tak berapa nak ada ni, mana nak pergi erh????*garukk pala yg tak gatal

Wednesday, October 20, 2010

entry selekeh-JANGAN BACA!!!

hahaha..mesti ramai baca..sbb aku cakap jgn baca kan..
tapi seriously entry ni akan yuckks jugak tapi still nak tulis..
sbb lately aku sangat sibuk dan cam takde nak ada idea mengarang cerita..
ok2, kita back to the track..
kalau korang nak tahu, aku ngan syamil ni selain dari hubungan as mother and son, kitaorg cam ada internal bond yg agak special skit...boleh kata kitaorg cam kembar dilahirkan pada waktu yg berlainan...ha!!!camner boleh gituh kan??ok, firstly kebanyakan sikap aku ada pada dia tapi aku rasa dia lagi juta2 kali baik dari mama dia yg sangat poyo ini..hahah..
pastu, makanan kegemaran aku juga mostly amat diminati oleh syamil..dan apa benda yg aku suka jugak dia suka-cthnya drama ker kartun ker..ala2 SEHATI SEJIWA GITUH u!!..
tapi yg paling paling paling tak boleh nak blah skali..kitaorg ada routine buang air besar sama...SANGAT JUJUR INI!!!haha:D
sbb tu aku kata entry selekeh..sbb nak citer pasal berak..dulu, aku cam takdelah perasan sangat..tapi dah enam bulan lebih ni aku peratikan, kitaorg nyer jadual tu mmg match la..mmg kena pd hari yg sama..aku mmg bukan jenis tabur saham hari2 ni..(masalah perut kot!!huhu), tapi mmg kalau kata aku sakit perut nak yakyak, anak aku pun akan rasa sakit perut nak yakyak..seriously amazing kan???
amacam?korang surprise tak????

ps: sorry erh cakap psl melabur pulokkk!!peace!btw, arini aku buat stupid mistake..huhuhu..hansei shita!

Sunday, October 17, 2010

keje lebih penting dari belajar??????

pagi ni aku cukup berasap..smlm adik aku tulis kat FB dia nak samung study ke nak keje? pastu,adala seorang kawan dia dok tulis "baik keje jer, kalau ikut perempuan mmg suruh samung"..

perghh!!bila baca, mendidih gak aku..suka2 jer nak cakap statement camtuh.so terjadilah sessi balas membalas, sbb cousins aku pun masuk campur...kawna adik aku ni dah keje..so aku fahamla, dia cakap sbb dia tak samung study, and base dari pengalaman dia..tapi dia ayat dia tu buat aku hangin, siap boleh kata belajar tinggi2 bukan boleh dapat gaji banyak..semua tu nak pengalaman..pastu kata kitaorg ni pk dalam kotak la, siap kata robert kuok pun takde spm, pastu kata perempuan tahu habiskan duit jer, lelaki yg kena work hard..kata org belajar tinggi ni ikut teori darwin la..

KORANG HANGEN????aku sepuluh juta HANGENNNN!!!
mmg aku balas berdas2 la..dah sah robert kuok masuk kolej..pastu teori darwin mana yg dia maksudkan???belajar pun tak tinggi, tahu ke teori darwin???(bukan nak kutuk tapi org main sedap cakap ni mmg geramla!), nak tuduh2 and cakap psl perempuan..what the hell???aku keje, bagi anak aku makan, tolong adik beradik aku..takde pun susahkan org lelaki..klu nak ikut pengalaman aku, lelaki yg menyusahkan hidup aku ada..

aku tak nafikan, bila kita keje, kita dapat pengalaman, gaji pun bertambah besar..tapi percayala..da benda yg kita dpt bila kita samung study..kenapa diadakan formal studying system ni..untuk membantu manusia mempelajari sesuatu dgn lebih tersusun..

mmg ada beza seseorg yg ada degree dan diploma..degree more to theoritical diploma more to practical..budak diploma lebih terror bila bab on the platform, cthnya klu kereta rosak, biasanya mekanik akan lebih tau hanya dgn dengar bunyi enjin and kita yg bljr automatif engineer ni mungkin tak dapat detect..sbb diorang berdasarkan pengalamn diorang..ok, bilamasa lak ilmu yg kita belajar ni penting..benda yg kita belajar ni penting bila ada masalah yg selama ni tak pernah berlaku tetiba berlaku...pada masa tula, segala ilmu theoritical yg kita belajar tu akan digunakan..

aku dulu pernah keje as a designer kat kilang...aku hanya belajar theory, so aku byk tak tahu apa2 tentang assembly, production other than perkara yg aku belajar masa study..bila aku kena design sesuatu, aku agak blur..dan apa yg aku buat adala, aku akan pergi ke kilang dan tanya pada operator2 yg berpengalaman ni apa maslah diorang hadapi masa nak assemble product2 ni..dan tugas aku adalah, berdasarkan ilmu yg aku ada, aku kena optimize design yg dulu supaya, masa yg diambil oleh operator2 ni untuk assemble berkurang..which is can cut the cost..so the realibility must be the same.quality kena jaga.in this time THEORY penting..apa yg kita belajr kat university penting..kat mana ko nak put screw kat product ko, nak guna material apa untuk spring, semua tu perlukan benda2 theory yg ko bljr dalam buku tuh...sbb kita design something new..bukan kita reproduce the old one.in this case production technician yg sepuluh tahun pun tak blh pk sbb dia tak bljr benda2 nih..

thats why aku kata, ilmu kita bljr ni ada gunanya..mmg pengalaman tu pun mengajar banyak benda pada kita, tapi jgn nafikan yg belajar degree, master phd ni tak bagi makna yg tersendiri...

aku rs kalau takde pendidikan formal ni, takkan ada byk product yg baru yg dihasilkan skrg ini..berapa ramai yg rajin nak baca buku akademik kalau bukan belajar kat universiti????aku tak rasa ada sepuluh dalam seratus.. dan cuba tgk kenapa dulu product revolution ambik masa beratus2 tahun banding skrg dalam masa 6bulan ada jer benda baru(tgk computer development), sbb skrg dah ada sistem pendidikan formal..research secara formal.

so jgn tgk satu perkara dari satu sudut jer..kena tgk dgn pandangan yg luas..baru kita faham makna dan tahu ada pentingnya sesuatu tu...setiap sesuatu tu mmg ada pro and cons tapi dalam hal ni, aku tak rasa belajar degree, master, phd tu sesuatu yg sia2..

PS; ada benda yg aku belajar master degree tu aku tak faham maknanya..bila dah sampai phd ni baru aku faham the details of those things..and its really help me doing my works..

Friday, October 15, 2010

my fav teacher..

PILIH KASEH???
TIDAKKKK!!
aku rasa setiap org yg pernah bergelar pelajar pernah ada fav teacher masing2..dulu masa aku tingkatan dua aku fav kat cikgu bahasa arab aku(masih contact lagi)..cikgu arab aku nama dia Ustaz Rahman, baik..sangat perihatin dan yang penting dia ajar best!!!dan aku siap dapat tusyen free lagi masa form four(walau dia tak ajar aku arab time tu)..
and as a result PMR and SPM aku..reuslt arab mg gempak..
TAPI SKRG LANGSUNG TAK TAHU ARAB..*mahu nangesss*

tapi aku nak citer ni bukan pasal cikgu arab.
cikgu fav aku ni mmg terkenal garang dan bersuara lantang..
senang kata dia kalau cakap mmg pedas la..berdesuppppp jer telinga..
aku kenal dia first time masa tersalah letak barang kat belakang lab fizik masa form3..
masa tu brg kitaorg semua kena amik sbb letak kat tpt larangan..
lab fizik masa tu ada amali spm, tapi kitaorg yg bongok dan budus ni pergi letak barang2 kat bhg yg diorang dah tutup..masa tu aku rasa cikgu ni sangatlah garangnya...

then masa form four, aku jumpa ngan cikgu ni..dia ajar fizik..mmg tegas..
cakap pun laser tak hengat..kalau kitaorg tak buat apa yg disuruh ke, dia punya marah, aku mmg takutla..tapi aku hormat dia sbb dia ajar sgt2 best..
aku masa sekolah mmg jenis kalau tak faham, direct tanya cikgu so cikgu ni salu layan kerenah aku yg banyak tanya ni..lama2, aku dah tak terkesan ngan cakap2 cikgu ni..and minat aku bertambah pada fizik..dia ni salu jer kutuk aku..aku ingat lagi time aku dapat distinction fizik SPM dia cakap kat aku, aku jampi apa dapat camtuh...huhuhu...*nanges lagik*

tapi sbnrnya aku tahu yg she is very proud of me..mmg kata2 dia tajam dan ramai yg nanges or tak tahan dgn dia.tapi aku tahu dia buat mcmtu semua nak bg semangat untuk terus berjaya..masa balik bercuti haritu, aku jumpa dia kat sekolah and she still remember my name..and she keep telling all her students that im their senior yg jd kesayangan cikgu2..physic and add math power..huhuhu..(bangga makcik)

bagi aku cikgu ni idola aku..dia penyayang, caring, dan banyak bg perangsang untuk aku berjaya.
aku rasa sbb aku amik mekanikal pun sbb ajaran dia yg sangat2 bagus tu terkesan kat otak aku sampai skrg..
and i do believe that keberkatan ilmu yg guru bg pada kita, serta restu guru tu byk menyumbang kepada kejayaan kita..
walaupun aku nakal masa sekolah, aku sangat2 hormat pada cikgu aku..
bg aku ilmu yg cikgu2 bg pada aku takkan aku dapat kat mana2 dan takkan mampu dibayar..

TO MY BELOVED TEACHER UTZH SARMI BINTI PONIJAN..
thanx for all knowledge you had given to me, all the pray u did for me and for all the motivation and suport u giving me..im really2 appreciated all those kidness..thanx for being my teacher.

ps: aku masih ingat lagi, utzh sarmi pernah bg aku cheese cake sbb aku dapat highest mark dalam trial physic..bersama2 cheese cake tu ada note "biasa2kanlah makan cheese cake ni, supaya senang di oversea nanti"..and i do want to make her proud once again..

Monday, October 11, 2010

why i don't have super computer brain..

permintaan extra luar biasa+over!actually sometimes bila aku bingung nak selesaikan masalah cacing heat transfer aku, mahu sajer aku bercita2 mahukan otak yg super computer..yg boleh kira semua benda tu tanpa guna sebarang software..

aduih sungguh tinggi menggunung citer2 ko!

tapi, bila dok pk balik..AKU TIDAK MAHUKAN SEMUA ITU!!

kenapa??sbb buatnya tetiba la jem mcm computer pastu yg boleh dibuat hanyalah format..bagaimana??ha pastu semua memori aku dah hilang and aku kene learn benda baru etc..kawan2 pun tak ingat..ish namo!namo!

pengajarannya disini adalah..bersyukur dengan apa yg diberi oleh Allah..ye tak???

PS: mode rajin


nilah catridge untuk experiment aku??amcam??tgk saje sudah pening kan?

Sunday, October 10, 2010

Nakanai To Kimeta Hi..


hari ni, inilah yang aku buat..
menonton cerita ini..ngeh..ngeh..
maksud tajuk tu adalah "The day I decided to stop crying"
seriously aku rasa cerita ni sangat worth tgk..cerita ttg kehidupan perempuan yang bernama Tsunoda sbg pekerja kat sebuah company besar..mcmana this girl handle hidup dia..berjuang untuk berjaya, untuk org terima dia..macamana dia cope dengan masalah dia, bilamana lelaki yg dia cintai kahwin ngan org lain..dan banyak benda yg dapat kita pelajari dari cerita ni.. salah satu ayat dia yg aku suka adalah
"SOMETIMES KITA SELALU FIKIR YG TAKDE ORG PERCAYA KAT KITA, AMBIK TAHU PASAL KITA, TAPI SEBENARNYA KITA YANG TAK NAMPAK SEMUA TU"..
dan juga satu lagi kata2 yang aku ingat, adalah time org yg dia sayang tu kahwin dgn org lain, dia jumpa then dia cakap
"SAYA MASIH LAGI TAK BOLEH UCAPKAN TAHNIAH SEIKHLAS HATI SAYA, TAPI MUNGKIN SATU HARI NANTI..CUMA, SAYA BERHARAP AWAK SENTIASA BAHAGIA"..it just the same with my feeling towards him..
aku terfikir bila tgk cerita ni, dalam kehidupan kita, ada kala kita rasa down sangat..
ada kala kita keseorangan..dan kita rasa, kita dah tak blh go through everything..tapi pada masa tu apa yg perlu kita lakukan adalah, just cuba untuk melangkah satu tapak kehadapan..insyaallah, pada masa tu kita akan keluar dari belenggu masaalah tu..
kalau kita tak teruskan kehidupan, kalau kita tak hadapi semua kesusahan, kalau kita mengalah terlalu awal, kita pasti tak akan jumpa sesuatu yg amat berharga dalam hidup kita..
dan lagi, aku belajar satu perkara, kadangkala dengan melalui pahit getir dalam kehidupan ni tanpa bantuan org lain, akan menjadikan kita seorang yg tabah dan lebih baik dari sebelumnya.yang penting kita tahu how to survive the battle..
SO FRIENDS, TAK RUGI UNTUK CUBA MENCARI KEBAHAGIAAN KAN?? WALAUPUN TAKDE ORG YANG BOLEH BERI KEKUATAN KEPADA KITA, KITA TAHU ALLAH SENTIASA ADA!!

Thursday, October 7, 2010

pregnant..


ish bukan aku yg pregy..tapi ni nak citer pasal pregnant dan syamil...
actually aku tgh dok layan drama Qabil and Habil..(keje tak buat, asik dok tgk citer...:P)
pastu adala scene yg dilakonkan oleh Zila Bakarin,time tu dia jatuh pastu anak dia gugur.Masa tu syamil ada sama menonton dgn aku.(dia tgk pun kejap2 je, so terkeluar la this conversation)

Syamil: Mama kenapa dgn perempuan tu?
Me: Dia terjatuh, jadi anak dia yg dalam perut tu mati.
Syamil: Mama, nanti kalau mama ada baby dalam perut, mama jangan pergi mana2 tau..mama jangan buat apa2..mama duduk aje diam2..sbb nanti kalau ada apa2, nanti baby mama mati.
Me: Habis tu camner mama nak amik makanan semua, siapa nak buat keje2 rumah?
Syamil: Takper, nanti amil akan buat semua..mama rehat aje.
Me: yeker, ish baiknya anak mama ni..*smiling all the way*

Okey?saper nak jadikan menantu mithali boleh book..upps..arituh DD dah book untuk nisa kan??hahah..nanti wifey anak aku sure heaven giler kan????

Sunday, September 26, 2010

baik ker????

kejadian ni aku jumpa masa aku tgh makan kat Angsana..time tu blh lak syamil dua kali nak pergi toilet, serius hilang selera aku nak makan sedap..huhu
aku dah terperasan akak ni (pakai tudung labuh tutup muka nampak mata jer..kiranya akak ni jenis dakwah2)..so masalahnya bukan datang dari akak ni..aku cuma tgk akak nih..tgh dokong anak sambil pergi mengorder makanan..kat sini kalau makan ko kena help urself la..
then kebetulan, aku duduk sebelah meja dia, tengok2 laki dia ada rupanya..laki dia syok makan..cam tak peduli jer anak dia lagi dua org buat apa..aku ok lagi..akak ni masih kesana sini beli makanan.(dah tadi dia yg dok belikan makanan tuk laki dia..uish mmg ahli syurga tul !)
pastu, then akak ni balik bawak air yg baru dibeli..datang2 anak dia main2 bedebush jatuh air tu.pergh kesian sungguh aku tgk..akak ni tergolot2 la suruh anak dia ketepi..aku tgk laki dia tgk cam takde paper sambil teruskan makan..ermmm...then, akak ni baru nak gerak berjalan ke stall air, aku rasa nak beli air yg baru kot, sbb air td dah tumpah. tetiba anak dia pergi pungut makanan yg jatuh kat lantai, then masuk mulut makan..yg si laki ni, tgk selamba buat tak tahu jer..pastu akak ni dgn dokong anak, terlari2 nak alihkan anak dia, halang jgn bagi makan makanan yg dah jatuh..akak ni masih tak makan lagik time ni..
pergh!!!!!masa tu cam mendidih jer darah aku tgk..yerla, kalau yer pun ko nak syok makan, takkan tak blh tgk anak ko..dahla bini ko terkejar sana sini beli makanan, kendong baby lagi..anak yg depan mata ko pun, ko tak blh nak tlg tgkkan..semua nak harapkan bini ko tuh..tgk bukan main lagi bersongkok aji, janggut sejemput tapi perangai tak menunjukkan ciri2 islam sejati..kalau org kafir tgk sah2 akan cakap islam yg bukan2..silap2 kata mendera bini..
kepada lelaki2 yg diluar sana, walau camner pun alimnya kita, jgn la kita pk hubungan kita hanya dgn tuhan nak kena baik, hubungan sesama manusia pun kena baik jugak..kalu dah kahwin tu, jgn lah tunjuk kepala batu yg balik anjing mati, tolong2la bini sikit..apa salahnya berkerjasama dalam hidup ni..bukan org lain pun..bini ko jugak kan...baik bukan kata sembahyang tunggang tonggek jer..kena ingat tu!!
ish ish ish..kan aku dah E.M.O..maaf semua!!!

Saturday, September 25, 2010

DEVIL!!

masa memula tgk trailer, serius aku tanak tgk sbb aku ingatkn cerita hantu..takoot beb bab hantu2 nih..wakaka..
then, bila member master aku a.k.a mamat grundge(sorry bro, ni nama samaran tuk ko!kahkah) suggest tgk citer ni smlm, aku pun cam on jerlah kan..citer lain macam tak berapa nak minat..huhuhu
so, starting dia mmg agak suspens dan seram sbb awal2 ada org bunuh diri..most of the story is about the things happen in the lift. actually sampai last aku tak blh agak sape yg bunuh satu persatu orang tu..syok gak berada dalam misteri..bila muncul tu barula tahu..
cerita ni mmg banyak pengajaran yg kita blh ambik iktibar. although ada tahyul yg tak blh terima logik akal..(cett!!shut up u!), tapi aku mmg puas hatila..suggest kat korang semua p tengok beb..nanti nyesal..4.5 star out of 5.(rasa cam tajuk malaikat maut lagi sesuai kot...)

Moral: sila bertanggungjawab terhadap segala tindakan anda dan bersedialah memaafkan sesiapa sahaja.
Moral yg takde kene mengena: Jangan guna lift naik bangunan tinggi cam KLCC..(matilah ko pengsan naik tangga..huhu)

and the journey begin-Nawal

Friday evening was a very special day to my blogger friend Nawal and his partner Firdaus..Its the day where her journey of wife begin.And I would like to congratulate her for her lovely wedding and wish that she always be happy in life..Gud luck for a new day!!
with sumpit..muka dah minyak2 dah

the cuties bloggers

bunga telur for us!

the bunga..

Wednesday, September 22, 2010

be happy

why should we be happy??
a lots lots of reasons!
because we are alive..because we have a place to stay, something to eat, cloth to wear, peaceful day to enjoy and ect..ect..
so inspite of many things that make us gloomy all day, what about think about a lots of thinggy that can make us happy and greatful..
now, i really don't care of what had happend, since i realized that the things we have is not permanently "us" as one day it will vanished or being apart from us.As one of a friend told me in our latest conversation , "itulah lumrah alam, takde yg kekal" but the important thing is "LIFE MUST GO ON".
so thats it..i decided to enjoy the other things I have right now such as a lots of wonderful friends, my lovely son, and my fortunate life.and when I think about all this it will definitely make me smile..
ok guys, whatever happen in life face it with smile and enjoy the other things u have in life..CHEERS!!!:-)
ps: thanx DD for the lovely entry about ice cream...

some people even cannot enjoy this beautiful scenery..and don't u think we are lucky enough???

Monday, September 20, 2010

perihatin

korang perasan tak, dalam masyarakat sekarang ni sikap perihatin dah makin berkurang..(im not talking about org yg KEPOH terlebih)..kalau kita tgk dalam kehidupan kita sehari2 pun org dah jarang amik kisah pasal org lain..kununnya nakkan PRIVASI(betul ker ejaan nih??)..atau dengan erti kata lain hidup ko, ko punya pasal, hidup aku, aku jaga..
tapi bila kita selak, belek, tenung2kan, kadangkala sikap perihatin ni amat2la perlu untuk sesetengah benda..contoh terdekat ialah kalau kita amik tau pasal ada org yg tak dikenali tetiba dok pindah2kan barang dari umah jiran kita..kemungkinan org tu perampok..ye tak??so kalau sikap perihatin camnih aku rasa, bagus jugak..jangan pulak perihatin tgk jiran tu pakai emas sepukal, ko dok kepoh2 dia dapat duit dr mana...

apasal tetiba aku nak bincang psal topik nih erh???ha..aku ni pun sbnrnya tak suka sangat org penyibok nih..tapikan aku rasalah stgh2 benda kita perlu kot untuk amik tahu..yela, contoh klu kawan baik korang yg mmg ari2 dok sms ke email korang, tetiba dia senyap dua minggu..korang kena jugak amik tahu kan..so yg ni aku rasa perlula..

semalam aku hantar adik aku balik umah sewa dia kat Segamat sbb diorang dah start kuliah Isnin..so bila aku tiba sana, kawan2 dia masih belum balik..then, datangla seorang APEK bawak motor..pandang2, jeling2..then dia nampak adik aku..dia pun tegurla aku..
APEK: Baru balek??
AKU: aah baru balik..
APEK: orang lain takde balik lagi ka?
AKU: takde, adik saya sorang saje..
APEK: sudah makan? macamana raya?
AKU: baru mau pegi makan ni, raya ok jer..

then apek tu pun blah..rupanya dia tu tuan rumah adik aku, merangkap jiran sebelah umah adik aku..so aku borak ngan adik aku, aku cakap kat adik aku yg peramah kan tuan rumah dia tu..yerla, jarang2 ko nak jumpa cina yg peramah2 nih kan..(maybe, im used to live in a big town..huhu).then adik aku cakapla, dia ni bukan takat peramah tapi penyibuk..aku tanya apsal..adik aku kata, setiap kul 12 dia akan datang round umah adik aku tuh, pastu kalau bebudak ni tak tido, dia akan sound suruh tido cakap esok kan nak sekolah semua..pastu nanti kalau balik lambat2 or keluar malam2 pun dia akan tanya nak pergi mana sudah lambat2 ni..
then aku pun terpk la kan..bagus jugak apek ni kan..yerla, sbg org muda sure kita pk "ish sibuk jer org tua nih.." tapi perasan tak??apek ni secara tak langsung menjaga kebajikan student2 ni..perihatin la bebudak ni buat apa..ingatkan bebudak yg jauh dari mak bapak ni supaya jangan keluar lewat malam or balik lambat2..dah kira cam warden or mak bapak diorang la kan..sekurang2nya ada jugak org tukang ingatk2kan bebudak bujang tuh..
so korang tak rasa ker perihatin tu kadang2 perlu????

Saturday, September 18, 2010

in between..

what will you do when you have such of this feeling..
as example you feel sleepy but you want to stay awake OR you feel angry but in the same time you feel happy..
it just a feeling that you cannot differenciate..and it makes you miserable..
thats what i feel right now..the feeling of loving someone but in the same time i feel hate..feel of forgiving an forgetting but in the same time feel angry and grudge..
i just don't know how to get rid of this feeling..
one side of me just want to left everything behind but the other side still want to stay at where i'm standing right now..
it just something uneasy feeling..and because of it, im having headache for about 4days..
i wish that i can just stay out from thinking about it..
i wish that i can just move on..
i wish that i can just forget about anything..
BUT the truth is, i just don't want to make any wish...
JUST WANT TO BE HAPPY..THAT'S ALL..

Friday, September 17, 2010

K.e.c.i.w.a

pernah tak rasa kecewa yang teramat sangat..yang korang dah sampai tak terluah..rasa kecewa dengan org sekeliling yang rapat dgn kita, dgn keadaan kita, dengan apa yg kita buat..dengan semua benda..
THAT'S HOW I FEEL RIGHT NOW...aku pun tak terluah perasaan aku ni..nak menangis, dah tak blh menangis..nak marah, dah tak blh terluah..hanya sakit dalam diri yang teramat sangat..
aku sangat kecewa bila org tak percaya apa yg aku lakukan, pastu anggap bukan2 kat aku..pastu keep repeating the same thing kat telinga aku even aku tak suka..aku kecewa bila org tak hargai apa yg kita lakukan selama ni, and tak reti nak jaga hati aku..at least try to understand how im feel..aku kecewa bila kita percaya kat org sangat2 then org tu betray kepercayaan kita, ambil mudah jer dgn kita tanpa memikirkan apa yang kita rasa..aku kecewa bila org tak bertanggungjawab terhadap kerja yg dia perlu buat dan buat semua benda sambil lewa...AKU BETUL2 KECEWA!!
kadang aku tak tahu camner nak hadapi perkara2 ni..salu aku je kena jaga perasaan org..salu aku jer kena pk smeua benda..AARRRRGHHH!!!!I'M TIRED!!

marahnyeeeee...

arini aku rs sgt sgt sgt marah...tak terkata dah ni menahan..apsal semua org nak menyusahkn aku jer...damn!!!!!

Thursday, September 16, 2010

a.s.l

tetiba aku teringat nak citer psl a.s.l..masa aku baru start berjinak2 dgn dunia chatting lebih kurang 11 tahun dulu, soalan yg salu orang tanya ialah asl..memula aku ingat asl tu asal or origin..dan mmg salu aku jawab johor..wakaka..punyala sengal otak aku ni..
bila dah lama2 bergelumang dgn dunia chating, barulah aku tau makna sebenar asl tu.
a: age, s: sex, l: location..so its including 3 in 1..
tapi aku tgk skrg punya shatting ada tambah lagi satu soalan wajib selain dari asl. which is ARE U OPEN??
aku kadang tak faham dgn org yg macam ni..kenapa manusia skrg ni suka menjurus ke arah yang negatif yerk??aku bukan nak kata aku ni baik alim bagai tapi aku cuma paling MENYAMPAH dan TAK SUKA orang2 yang macam ni..kalau nak berbual..borak2 isu semasa ke benda biasa2 tak blh ker..kenapa suka jadikan satu medium yang baik di jalan yang tak baik...
DUNIA...OOOH...DUNIA...mana la nak cari orang yang betul2 baik dan boleh dipercayai ni kan???

Wednesday, September 15, 2010

raya and me..

raya kali ni blh kata raya sakan jugakla..
pergi rumah sedara mana yang boleh pegi(cam tahun2 depan tak blh nak raya jer gayanya!!)hikhik..
tapi tahun ni raya, aku tak rasa sedih..entah a..tetiba aku rasa tahap kesensitifan aku dah hilang dengan sendirinya..seriously cam susah nak nangis..
aku tgk citer sedih yg salu aku boleh dok uwaaa..uwaaa..pun, aku blh tak nangis..
pelik bin ajaib..(takut gak kot hati dah terjadi batu-bata..ecececce)
is it because of....(ok!LUPAKAN!!)
tapi aku sukala keadaan aku sekarang..mungkin inilah yang terbaik..maybe Allah pinjamkan aku kekuatan untuk hadapi semua benda..TERBAEKKK!!

syamil pun dah berjaya mencapai misi membeli mainan dgn duit raya..setiap kali pergi berjalan umah org, dok citer..amil nak kena kumpul duit banyak ni sbb nak beli Lego Starwars Turbo Tank..wahaha..malu siput2 mama dia nih..dan masa kitaorg beraya kat singapore haritu, even duit dia tak cukup lagi, aku topup kan la untuk belikan benda tu..(mama memang manjakan Syamil!!)
raya umah kekawan belum lagi nih..maybe kena buat seround esok lusa...hehe

Ku pohon agar cinta Allah bersamaku,supaya aku tidak mengharap dan meminta2 dari yang lain...

ps: u said cinta kerana Allah..And thats why I'm just leave my fate to HIM!

Friday, September 10, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Just wanna wish all of my readers Happy Eid Mubarak.
Semoga kita sentiasa di limpahi rahmat dan hidayahNYA.
Maafkan saya andai ada tersilap laku tersalah kata.
Moga dipertemukan pada Syawal yang akan datang

'LoVe'
-Natrah & Syamil-

Tuesday, September 7, 2010

tragEdi sebeLum raya

haha..sblm ni mak dia dah tragedy..ni turn anak pulak..
semalam, tgh aku dok berehat menunggu waktu asar(sbb plan nak le keluar ronggeng2 skit kan), tetiba je dengar raungan Syamil diseluruh pelusuk dunia..ecece..macam real..actually mmg la sangat kuat dia nangis which is tak pernah dalam sejarah dia nak nangis lagu tu..so memula I just thought, ala..jatuh skit takde pape kot..tanya pun jerit dari jauh jer, sbb adik aku mmg dgn dia time tu kat dapur..sejak aku pergi German, aku mmg dah tak phobia psl anak aku ni..entah, dah terbiasa ngan budaya sana kot..

SUddenly I heard my brother cakap, erh apa g menitik2 ni..DARAH!!!!terus adik aku cakap...BAWAK PERGI HOSPITAL CEPAT!!!..aku dah start la cuak..terus keluar tgk kat mana yg berdarah..Syamil still dalam tangisan lagi...There I can see the blood still mencurah2 and dahi dia dah keluar benjolan besar giler..Serious talking..I'm just scared to death!!..But aku try carik minyak gamat sbb I think thats the best solution.aku bersiap sambil ke"HUJAN"an and dibasahi darah pergi Putri specialist..
Sangat takut dan terlintas beberapa perkara tak baik tapi aku still keep praying supaya takde pape..Lagipun, lepas kena tu dia mcm shock, so dia jadi diam..and dalam keta dia blh nak tertido jer..AKu mmg panic, driving pun keep lagi menangis even anak aku dah stop nangis.. Kata akak kat receptionist anak tak nangis, mak pulak nangis..eheh

So sampai hospital, doktor tgk dahi dia terus jer bersihkan luka, give injection then asking few questions and buat CT Scan..after that..tunggu result tu for about 10min, and Alhamdulillah, no internal injuries..bersyukur sangat..so in the same time aku dok belek la otak anak aku dgn keadaan skull dia..huhuhu..tetiba IMPRESS ngan imaging system nih..uhuks..
so balik cerita Syamil, dr decide nak jahit dia, since darah masih tak mahu berhenti (Adik lelaki aku siap ckp arini Syamil derma darah..huhu), luckily dia ni kuat and tak nangis langsung masa jahit..ada sekali sekala dia berkerut la..
SO disebabkan mama dia ni peminat nombor satu Harry Potter, anak pun sudah bertukar menjadi Harry Potter..huhuhuhu..Memang tragedy...

Monday, September 6, 2010

which hurt more???

when u feel depress and sad,
u crying loud
or
u cannot crying at all,but u just feel that it eat u inside..

I'm just feel like I dun have any feeling inside me..weird huh???am I become stronger or else..

ps:I'm happy sbb tetiba blh teringat surah2 yg dihafal ms sekolah.alhamdulillah,Allah kurniakn nikmat yg lain

Sunday, September 5, 2010

a Qoute

When something goes wrong, it hard to be so strong....
by ??

nikmat

about a few months ago,aku salu pk.mcmana agaknya aku andai Allah tarik nikmat yang dia bg pd aku.macammana aku akan react? mcm mana aku nak hadapi? blh tak aku jd insan yg redha? blh ke aku jd insan yg tabah? so I keep asking myself about it and keep reminding myself to be prepared for those days to come..sambil tu berdoa kepada Allah supaya aku diberi ketabahan dan dipinjamkn kekuatan. Then, when the time come, aku rs aku blh terima kenyataan tu cuma as a human being yg ada perasaan,secara xsedar kita still rs down. but I'm trying to be strong andkeep telling myself..ala ala psycho diri sendiri..cuma masalah aku skrg adalah how to react towards him..haha!masalah betul..yela lately cam aku rs benda yg aku buat toward him bukanla sthing yg sesuai utk kawan baik..tambahan,dia mintak aku jgn larikn diri dia or back off from his life..but,somehow aku just tak tahu camne nk hadapi dia..aku mmg nk kawan baik dgn dia even siapa pun dia pilih dlm hidup dia,sbb aku pun xnak kehilangan org cam dia dr hidup aku..but the reality tu mmg susah utk kita hadapi..maybe mkn masa..mcm mn aku nk ubah cr aku,tindakan aku so that sesuai dgn position aku...buntu beb!buntu!!
buat masa ni,aku just sms cam dulu,caring cam dulu..sbb klu tetiba aku senyap, maybe dia akn kt aku cuba get rid of him..and I dun want him to think like that..huhu..ENTAHLA LABU!!

Saturday, September 4, 2010

a day to let go everything!

ececece..tajuk cam sedih beno jer bunyinya..ok sbnrnya aku nak tujukan benda ni kat somebody..aku tahu setiap kali aku dok cam cakap aku sedih, org tu mesti nk sibuk2 dok cakap itu ini..
ok2!bukan aku tak grateful or aku ni ego giler babeng..TAPI..aku sangat tak suka bila aku tak citer apa2, and bila org yg aku anggap kawan buat aku macam bukan kawan selama ni nak datang menyibuk dalam hidup aku bila aku susah..seolah2 nak ketawakan aku or say padan muka..mungkin org kata aku "BERLAGAK NYER PEREMPUAN NI" or "BODOH SOMBONG"..aku tak duliks..sebab selama ni pun aku hadapi benda sendiri..dan aku kuatkan diri aku sendiri..tak payah nak citer2 banyak..sbb aku tau diri aku..aku takkan jatuh tersembam sbb perkara yg macam tu jer..sbb aku dah sangat sedar dalam masa setahun ini, yang ALLAH TAHU YANG TERBAIK..dan kalau aku sedih pun, aku takkan merana hoccay!!!so please keep quite and take care of ur own problems.lagipun aku ada org yg aku sangat percaya, yg aku sms or email on the spot. so kalau aku tak mintak any advice from u, please baca dan dok diam..
to ET,DD kalau ko nak komen, aku sgt2 berterima kasih..sbb ko mmg kawan yg memahami aku..hukhuhuk..

to be truth aku mmg sedih la..saper tak sedih tapi aku mmg percaya satu Life Must Go On..and ada hikmah disebalik yg berlaku..aku doakan ENCIK berbahagia dgn pilihan dia walau dia kata still 50/50..jgn risau encik, i will always pray for u!sbb itu keputusan anda and as a gud friend of u dan juga org yg sayang awak, saya rasa saya harus menyokong apa saje tindakan yg awak rasa baik..hopefully awak berbahagia dgn dia sampai akhir hayat..INSYAALLAH..I will always be on ur side if u need me,take kira masa dan ketika..sbb a gud friend will always do that!!and for the moment i will close and seal my heart sbb i still don't have confident for myself..but dont worry TIME WILL HEAL!! and i do believe in ALLAH!!whatever it is percaya yg Allah tahu apa yg terbaik untuk hamba2nya lebih dari kita tahu diri kita sendiri:-)

esok, aku dah tanak sedih..heheh..so today let me play with my emotional part..(dahla lagu kat hot fm arini cam tempias2 dgn perasaan aku!!huhu)

PS: AMA, thanx babe, for being there, yappari kalau citer ngan ko pasti aku terhujan..haha sbb u knows me well!!SAYANG KO!!!

thats it!!

life is full of unexpected things..but for my case,actually dah aku kira2 juga maybe terjadi..haha..giler cool aku beb!!td pg encik dah ckp pendirian dia which is not berpihak pd aku..ok!yg bestnya I'm quite redha wlupun adala sedih skit..adatla..tp I'm still love him..cam aku kt love is not something u should receive but sebaliknya!!after this mmg rasanya nk stop thinking about love for a while and kena struggle for phd..yeay!!!semoga semangat nk study ni membara2la after this...aku redha sbb aku tau Allah tahu yg terbaik..klu ada jodoh dan mmg itu yg terbaik,kita pasti dapat..lambat ke cepat..tp klu takde,itu maksudnya Allah nk bg yg lebih baik...so jgn tanya aku lg psl ni.
.tutup buka sudahh!!

ps:pasni takde dah post geli2 k..hakhak

Thursday, September 2, 2010

demam..

hari ini aku demam..huhu, sakit giler badan ni..bangun pun kepala melayang..nasib baik masih bertahan puasa sampai habis..rasa serik nak minum airbatu..huhuhu..PADAN MUKA!
tergolek atas katil sampai petang tadi, pas buka baru rasa ok skit..
masa tido td boler termimpi Encik(bila citer dgn encik, dia blh kata: "patutla saya mengantuk jer arini, rupanya saya masuk dalam mimpi awak"..wahaha..adakah aku rindu??ok TIDAK!!mungkin..
okla, takde idea pula..tak sabar nak jumpa..hihihi..BENGONG!!!