SyamiLs

Siapa Aku

My photo
~a tiny little person with big inspiration~

My new part TiMe

Wednesday, December 14, 2011

Sembang gebang..

Aku terbaca blog serius psl imej yg digambarkn kepada semua tahap pendidikan.ok,sgt setuju.tp aku kelakar dgn komen2 org yg kat bawah artikel tu.

Sebelum komen tu korang kena tahu apa maksud phd yg sebenar.bukan sekadar nama dr philosophy jer.but apa tugas seseorang yang nak dapatkan phd.apa jalan yang dia lalui untuk dapatkan phd tu.aku bukan cakap pasal phd mickey mouse ke donald duck yer(tu semua bullshit org nak jadi kaya).im talking about researcher or scientist.

For me la,aku akui org ada phd tak mesti jd kaya pun.tgk jer scientist2 zaman dulu,bukan kaya raya pun.

Kedua,ada org komen,org yg ada phd tak semestinya pandai.aku setuju jugak sbb knowledge aku pun xbyk mana.aku sendiri salu tanya pendapat technician yg lama2.makin belajar,rasa makin banyak benda aku tak tahu.DAMN!

Tapi at least bg aku,aku tau bidang yang aku buat.orang ingat buat phd ni cam buat degree ker?kitaorg bukan belajar theory surface je babe.kitaorg kena jawab how and why.kitaorg buat kajian untuk membuktikan satu2 perkara.kitaorg study dulu baru kata,YES,THIS GOOD!

contohla aku tanya ko,kenapa ko klu jatuh dr pokok ke bawah tak naik atas?sure semua boleh jawab,sbb graviti.tp graviti tu apa?nape benda berat jatuh lg laju dr benda ringan???dan macamana ko nk buat bg kadar kelajuan jatuh tu berkurangan??so,agak2 ramai ke boleh terangkn perkara2 camni without digging deeper into the knowledge.tak mungkin babe.and thats what we are doing.

Yeah,its right that pengalaman mendewasakan but phd itself consider an experience.hands on!
Kat german,rata2 industrial researcher ada phd tau.so xblhla kata org ada phd ni tau theori jer.one more,most of big company ada kerjasama dgn research center or university utk buat development and optimization bg produk diorang.sanggup bayar ratus2 ribu lagi.so??korang rasa org ada phd ni xpandai ker???

Bg aku pandai ke tak tu bergantung pada usaha ko gak.klu asik dok lepak jer,malas nak cari ilmu,sampai bila pun akan duduk tahap tu gak.tak payahla nak kata ni bagus,tu x bagus.semua gifted kot.semua ada kelebihan masing2.tp klu org lebih dari ko, jgnla ko nak jadi PENDENGKI lak.kata org semua xbagus,ko je yang bagus kan.chill la.jalankn tugas masing-masing.hidup ni kejap je pun,tak rugi menghargai dan menghormati orang lain.


Ps:gua pun xkata gua pandai,klu pandai,sah2 gua dah takluk dunia.(eh ko,berangan nak hebat jer kan)


4 comments:

Idora Qatrunnada said...

setuju2...saper la yang berani downgrade org yang berilmu kan...
kejar ilmu tu satu ibadah, kejar ilmu bukan sbb nak conquer harta dunia...

miSs inTerpReted said...

"makin belajar,rasa makin banyak benda aku tak tahu.DAMN!"

i pon selalu rasa macam ni. i talked about it with one of my prof and she says that feeling like that is actually good for our phd journey because it makes us realise the depth of knowledge.

i ni pon, selalu orang perlekehkan sebab phd in social science tp cuba orang tu buat sket...

neway, we can do it nat!!

Mrs. Lady's Stylo Closet said...

Khas buat PENCINTA HANDBAGS/FASHIONS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

sumpit said...

aish, aku cukup geram kena spam mcm yg last comment entry nih.