SyamiLs

Siapa Aku

My photo
~a tiny little person with big inspiration~

My new part TiMe

Tuesday, May 25, 2010

Bercuti lagi???takde keje hape?

ok, kali ni aku nak citer percutian aku ke london, actually aku rancang dari bulan 4 lagi since adik aku dr Scottland turun ke London, so aku pk2 why not I join her for the lovely holiday..
sebenarnya bukan tujuan utama nak holiday tapi lebih kepada nak shopping2 and nak beli kicap(giler tak aku?kicap nyer pasal boleh pk nak pergi oversea tuh!)
disebabkan kawan adik aku sangat baik bagi kitaorg tumpang rumah dia, so dah save budget pengianpan kat situ..and yg bestnya kawan adik aku tuh dah lama dok London, so dia banyak guide us kat sana. Tapi as always I'm survivor so even ada hari aku jalan sesorang aku still manage to back safely (adik aku dok risau giler,kalau2 kakak dia hilang..wakaka..)

Aku start berjalan hari kedua, first tempat tuju Oxford street, apalagik kalau bukan shopping.adik aku bwk pegi Primark..bestla, cam C&A kat german but with 50% lower price..anyway takde habis banyak sgt duit kat sini, then after that kitaorg make aour way to Chinatown where I get the KICAP..ha!!ternganga semua org kalau aku cakap pergi London nak beli kicap..tapi yerla,German ni memang tak banyak barang2 dari Mesia so bila ada kesempatan, aku kenalah grab kan..makan mesti nak sedap..wahaha..

kat park(takde keje kot aku nih!!)

comel kan taxi London?

syamil kat Chinatown, gajah plus harimau..gamau ok tak??

mummy I'm bored..(apsal le mama aku ni shopping lama sangat..)

Oxford street

The next day, kawan adik aku bawak pergi Royal Air Force Museum(RAF), so kat sini banyakla kapal2 perang dia tunjukkan dari zaman perang dulu sampai yg terkini..seronok giler especially tgk dia diorang nyer model2 kapal dan heli..pergh tetiba rasa nak jadi Aircraft engineer (sbnrnya dari dulu berangan, and even one of my friend encourage me to go through the academy training but I think I pass kot..)..Museum ni free jer pun tapi quite jauh sikit dr central London.
Kalau nak bawak anak sesuai la sbb dia ada sudut science for kid yg sangat best which is aku yg tak kanak2 ni pun teruja giler..
one of the flight
dalam kapal bomber

ceewah..posing beb!!


enjin jet..kagum2.

syamil buat muka kat restaurant

so pas habis round kt RAF museum ni, kitaorg pergi Camden lak..Camden ni cam Petaling street la..gler banyak kedai2 yg jual mcm2 fashion dr perlbagai tempat cam cina, india ect...happening giler tempat nih plus banyak makanan halal(dia tulis halal and ada certificate tapi aku ngan adik aku cam ala2 doubt gak, sbb semua halal..apapun kitaorg belasah makan jer..uhuk!uhuk!)..Tapi aku takdelah bershopping pun kat sini sbb takde benda yang bebetul menarik perhatian aku..Cerewet jugak kan aku nih..ha, cerewet yer! jangan tak tahu..:P

ada bank nama aku weiii...NATWEST

salah satu kedai menarik kat camden

hari ketiga, aku pergi Lewisham, bandar yang dekat dgn Greenwich.Tapi aku tak singgah pun Greenwich since adik aku kata mahal..Tujuan pergi Lewisham ni sbb nak shopping kat TK Max.Apa TK Max?Ni cam satu outlet yg jual quite branded things yang dah out season with really low price.Tapi kedai ni takde stock, apa yag ada tula yg kita blh pilih.Cuma adik aku kata tak interesting sgt sbb maybe tgk kawasan.Kalau kawasan org kaya, sure banyak brg yg lagi best..Then balik dr TK Max ni, syamil start nak balik rumah,
so aku pun teruskan perjalanan seorang diri..
My first target Hard Rock Cafe..Aku turun kat Green Park station then jalan kaki towards Hyde Park Central. Kat sini aku just bought few shirts for me, syamil, adik2 ngan untuk Encik of course(dr dulu rasanya asik bg tshirt hard rock jer kat encik..eheh)


pintu masuk Hyde Park central

Hard Rock cafe London

then, aku pergi area Harrods, by bus(satu station jer, kalau nak jalan ok jer pun)..just nak ngk apa yg best sgt tentang Harrods..barang kat sini sangat mahal hoccay..

amacam gah tak??

tapi jejalan kat dalam Harrods terjumpa memorial Doddy ngan Diana..


lepas habis pusing and got some souveniors, aku naik bus untuk pergi ke Piccadily circus..naik2 jer bus, hujan turun dengan sgt lebat..pergh selamat!!sampai piccadily circus ingat nak terus balik rumah, but aku terpandang pulak ini

Ripley's Believe it or Not Museum

hahha..apalagik aku pun masuk la untuk meninjau apa yang ada..quite pricey gakla, so saper tak minat, aku rasa tak berbaloi..but since aku peminat rancangan ni, no hal bg aku..
cara cara penderaan zama dulu..giler scary!!

saper nak kahwin ngan mermaid?pk dua kali yer pasnih...

terpaksa pakai self timer

org tertinggi dalam dunia..ooh kerdilnya aku!!

thats how my third day end..
then hari keempat, aku ngan adik aku ngan syamil pun berjalan dengan lebih gigih lagik..kitaorg start dgn Royal Albert Hall tapi tak masuk dalam pun and then lepak2 kat park depan tu(sbb syamil dok penat!!penat!!)..

view depan Royal Albert Hall

ni depan Albert hll, park dia quite wide la jugak, tak silap ni memorial apa tah..lupa lak..hehe

batu ni lebih tua dr dinasour..

Nature museum London

then aku pun zoom pergi Stadium pemenang England League CHELSEA..aku bukan peminat Chelsea but since adik aku refuse nak bawak ke kawasan ARSENAL, aku pun redha jela..menarik gak tour dalam chelsea stadium ni tau..pergh, aku cuba bayangkan dri aku tgh tgk bola..sure EMO..ngehngeh..

locker Ballack(his my fav)

pemandangan stadium..amacam??

press conference..ngeeee..

syamil sangat berbangga dgn syumul

then, habis jer tour round chelsea and membzirkan duit aku kat chelsea(giler aku shopping kat sini, sbb anak aku dok nak jersey yg ada no1 dan nama dia),aku pun go towards Buckingham Palace pulak..tapi takdelah best sgt sbb dapat tgk dr jauh jer..nak masuk macam malas, so amik gambar dr depan jer..then lepak2 kat dataran depan palace tu sementara nak rehat2kan kaki..

dekat main entrance road

klick2

tugu depan palace

inila pintu masuk palace ngan guard yg glam tuh

after that, aku rush pergi ke Westminster sbb nak tgk London Eye and Westminster Abbey.sini jugak tempat Big Ben yg sangat glamour tu..kalau saper nak bawak budak pergi London Aquarium pun best gak la..aku??maybe next time kot..then, kitaorg berjalan all the way along to Trafalgar Square..so pemandangan kat Trafalgar Square ni memang superb la..rasa kalau lepak sepanjang hari pun tak boring..

Westminster Abbey (aka church tak silap)

parlimen diorang

Big Ben

London Aquarium

kotak telefon yg sgt glamour ituh!

lepak kat trafalgar square..best!!!!!

syamil with his smile..
ni pintu masuk jalan ke bangunan2 pentadbiran ala2 putrajaya

national gallery museum kot

ngan pakcik police yg sangat sporting

last day, aku dah takde plan, so adik aku bawak pergi Tower Bridge, ingat memula nak tour London Bridge tapi ms kitaorg sampai, pintu nak naik tour tu tutup, aku pun ala2 dah malas, so just skip that.but kitaorg just go along the bridge itself..adik aku kata kalau tunggu pukul4, boleh tgk bridge tu dibuka kat tgh2..tapi sbb aku nak balik hari tuh tak blhla nak pergi tgk...
sangat2 penat la balik dr london tuh..aku sampai pun pukul10 malam, sib baik ada org german yg sama naik flight ngan aku tu baik hati hantar kitaorg sampai station ketapi..(aku mmg senang giler nak dapat kawan)..aku sangat puas hati ngan trip aku but I will go there again in near future..next time nak teroka museum pulak..:-)

4 comments:

a d r e y n i e e l i s y a said...

wahhh..
bestnya bercutii...
huhu..

miSs inTerpReted said...

bestnye cuti!!!! i want to go to London jugak sebab mcm best je nak gi shopping.

btw,conincidentally,i pon memang beli tshirt hardrock je for my husband when i travel mana-mana..hihihi...tapikan, busuk je vienna takde hardrock! tsk.

fika79 said...

to miss interpreted: tak tahu dah nak beli apa, so hard rock the best choice..german ni ada 3 tapi satu pun tak pergi lagik..hehe

@rE-LonG said...

BestY jln2 kat tmpat org kan..jauh perjalanan luas pemandangan..hihi..

anak akak comey la ^-^