SyamiLs

Siapa Aku

My photo
~a tiny little person with big inspiration~

My new part TiMe

Monday, May 3, 2010

Setiap yAng bErLaku pasti ada Hikmahnya

aku terfikir benda ni masa aku tgh berjalan balik dr kelas pagi tadi.. selama ni memang aku percaya apa yang berlaku walau sepahit manapun, walau seteruk manapun, pasti ada hikmah disebaliknya. but peristiwa ni boleh dikatakan menambahkan keyakinan aku. benda ni berlaku minggu lepas. lately, agak busy dgn kelas, experiment, simulation, my life and sometimes moody aku yg tunggang terbalik.
so masa ari rabu lepas, aku kena buat few experiments untuk satu project ni. entah macamana, bila aku start on kan pump to circulate water into my test rig, suddenly cam takde reading kat data acquisition system..aku cam dah pelik jer, apsal pulak benda ni buat hal..baru minggu lepas aku run, cantik jerk..then aku check2..aku baru perasan satu benda..AKU LUPA PLUG IN HOST WATER OUT..dalam hati aku sangat le cuak..ok, aku pun plug in and check again the whole thing..still tak boleh jugak..so aku panggil senior researcher, then dia try still tak ok..then bila check sambungan semua, baru perasan yg ada org dah pull out satu wiring untuk pump to..so kiranya pump tu langsung tak function..then bila kitaorg sambung balik, everything goes well..pergh lega..
tapi aku pulak DOUBLE LEGA!!just imagine kalau everything work as usual, and aku pulak lupa nak plug in host water tu, apa akan jadik???..dahlah mass flow water tu 500kg/h..ooh nooo...for sure banjir lab aku tuh..dan sure banyak benda kena buat and sure kena warning giler2..aku sangat sangat sangat bersyukur sbb pump tu tak work as usual even sblm figure out benda tuh aku kind off tensen gak la, sbb aku nak dapatkan data secepat mungkin.so jelas kan kat sini, apa yang berlaku tu pasti ada hikmah disebaliknya..apa yang kita perlu buat adalah bersabar dan try to find out what is it...life is too short to grief for what we have lost or to be sad for what had happen or to regret for something we've done.. the things we need to do is to correct ourselves, walk our way bravely and believe in Allah..we will be grateful someday:-)

1 comment:

princeduyong said...

be careful next time...